7. julij 2012

O vremenu, gost meteorolog Brane Gregorčič

O vremenu, gost meteorolog Brane Gregorčič

Novinarka: Z nami je že poslušalka Ivana iz okolice Ljubljane. Dobro jutro, Ivana!

Poslušalka: Dobro jutro! Jaz bi pa gospoda vprašala, zakaj so enkrat na teden od avionov take črte. Eni avioni spuščajo, drugi pa ne. Posebno, kadar je svetlo pa sonce sije, se takrat zelo zelo vidi in jaz opažam, da čez ene dva dni je pa dež pa taka neurja so. Če bi lahko to kaj povedal. Hvala lepa.

Brane Gregorčič: Vsako letalo seveda za svoj let potrebuje gorivo in ga seveda ta izpuh potem spušča v ozračje. Zdaj, ali to sled vidimo ali ne, je pa odvisno od atmosferskih pogojev. Kadar je relativna vlažnost zraka na višini leta letala dovolj visoka, potem pride do kondenzacije vodnih hlapov iz goriva. Ko se to hitro ohladi, kajti zunanja temperatura na tistih višinah, kjer letajo reaktivna letala, je tam med -40 in -50 stopinj, in seveda potem nastanejo ledeni kristalčki, ki se le počasi potem, ki le počasi izhlapevajo oziroma sublimirajo in ponavadi seveda je vlažnost zraka najbolj povečana pred vremensko fronto kakšen dan ali dva in takrat so tudi te sledi letal najbolj trdovratne in počasneje razpadajo. Kako hitro bodo razpadale, je odvisno predvsem od tega, kakšna je vlažnost v tistem sloju, kjer letalo leti. Ne letijo vsa letala na isti višini in včasih zato kakšno letalo sled pušča, kakšno pa ne. To ne pomeni, da uporabljata ne vem različni gorivi ampak letita na različnih višinah, kjer so recimo temu meteorološki pogoji različni. Je pa res tako, kot ste omenila, da ponavadi se te sledi bolj opazijo in se bolj razlezejo v toplem in vlažnem zraku, ki je nekako pri nas pred samo vremensko fronto, ki potem pride čez dan ali dva.

Novinarka: Zanimivo opažanje, ne. Torej je nekaj na tem.

Brane Gregorčič: Ja. Ja. Seveda.



Zapisano po zvočnem zapisu na posnetku od 9:20 do 11:42.



Poslušajte še vprašanje poslušalca Miha iz Ljubljane, ki je pokomentiral tisto, kar je gospa pred njim povedala, ter odgovor Braneta Gregorčiča. Na posnetku od 15:16 do 17:11.



http://tvslo.si/predvajaj/o-vremenu-gost-meteorolog-brane-gregorcic/ava2.116443898/

Ni komentarjev: