31. december 2006

Evro

Evro

Iz Wikipedije, proste enciklopedije

Evro (oznaka €, mednarodna oznaka po ISO 4217: EUR) je denarna enota v 12 državah Evropske monetarne unije (EMU): Nemčija, Avstrija, Finska, Belgija, Nizozemska, Luksemburg, Francija, Italija, Španija, Portugalska, Republika Irska in Grčija. Poleg tega je denarna enota tudi v državicah Andora, San Marino, Vatikan in Monako, ki so pred uvedbo evra de facto, če že ne uradno uporabljale denarne enote večjih sosednjih držav. Poleg tega je denarna enota tudi v Črni gori in Kosovu, vendar ti »državi« nista članici EMU, zato se Evropska centralna banka (ECB) pri določanju obrestnih mer ne ozira nanju. Evro se je uradno pojavil 1. januarja 1999 v 11 državah EMU (Grčija je pogoje izpolnila šele leto kasneje), vendar le nominativno na računih in cenah, kjer so morali vsi zneski biti podani tako v lokalni valuti dane države kot v evrih. Tega dne so centralne banke članic EMU prenesle pristojnosti odločanja na ECB. Bankovci in kovanci so v obtok prišli 1. januarja 2002. Podobe bankovcev in ene strani kovancev so skupne, članice EMU imajo pravico, da določijo podobe ene strani kovancev. Seveda kovanci ne glede na podobo veljajo v celotnem »evro območju«.
Velika Britanija, Švedska in Danska iz različnih vzrokov niso vstopile v EMU. Nove članice Evropske unije bodo lahko uvedle evro po dveletnem obdobju »članstva« v ERM-2, ki se je za prve tri novinke (Slovenijo, Estonijo in Litvo) začelo 28. junija 2004. Slovenija bo evro uvedla 1. januarja 2007.

Evro in euro

Finančni ministri Evropske unije so se na sestanku 10. septembra 2004 v Scheveningnu dogovorili, da se v finančnem prometu ne uporablja zapis valute, ki upošteva nacionalne jezikovne posebnosti (v slovenščini »evro«, v litvanščini »euras«, v latvijščini »eiro« in v madžarščini »euró«), ampak enoten zapis »euro«. Izjema je Grčija, ki ne uporablja latinice in je dovoljen zapis »ευρώ«.

Evrobankovci

Evrski bankovci so v vseh državah območja evra enaki. Izdani so v sedmih različnih vrednostih: 5 €, 10 €, 20 €, 50 €, 100 €, 200 € in 500 €.
Vsak bankovec prikazuje enega od evropskih arhitekturnih slogov:
  • klasika
  • romanika
  • gotika
  • renesansa
  • barok in rokoko
  • arhitektura železa in stekla
  • sodobna arhitektura 20. stoletja
Na sprednji strani so upodobljena okna in vrata, ki simbolizirajo evropski duh odprtosti in sodelovanja. 12 zvezd Evropske unije predstavlja dinamiko in harmonijo sodobne Evrope. Mostovi na hrbtni strani pa simbolizirajo komunikacijo med evropskimi narodi ter med Evropo in ostalim svetom.

Uvedba evra v Sloveniji

V Sloveniji se bo evro začel kot nacionalna valuta uporabljati 1. januarja 2007, po tem ko je izpolnila Konvergenčne kriterije in ko je to odločitev 15. junija 2006 sprejel Evropski parlament[1]. Uvedba bo potekala po načinu t.i. 'velikega poka' - dvojni obtok evrogotovine in tolarjev bo trajal 14 dni, v negotovinskem prometu pa bo po polnoči 1. 1. 2007 edino veljavno plačilno sredstvo evro.
Dvojno označevanje cen se je pričelo 1. marca 2006 in bo trajalo do junija 2007. Do določitve tečaja menjave se uporablja centralni paritetni tečaj Banke Slovenije, €1 = 239,640 SIT.
Več informacij o evru dobite na naslednjih straneh:

1 komentar:

Atlas Financial Service pravi ...


Welcome to Atlas Financial, We provide financial assistance to hard-working people to get the money they need quickly for individual businesses with a 3% interest rate. We have flexible credit, Trusted by millions, apply within minutes. Our facilities; Quick application, immediate decision, quick financing, dedicated support.

Contact Office: Atlasloanfirm@outlook.com

Phone /whatsapp: +1 443 345-9339