2. april 2013

Govor Moše Pijade na prvem zasedanju AVNOJA novembra 1942 v Bihaću

Govor prostozidarja srbske lože Moše Pijade, ki ga je imel na prvem zasedanju AVNOJA (Antifašističnega sveta narodne osvoboditve Jugoslavije) novembra 1942 v Bihaću


Hrani ga arhiv štaba Vrhovne komande jugoslovanske armade na Vojno tehniškem institutu v Beogradu (Št. K-2, 30.12.), in je šele zdaj po 70 letih prišel v javnost.


Moše Pijade v temnejši uniformi zraven Josipa Broza - Tita

"Zato je potrebna tolikšna množica brezdomcev, da bodo ti postali večina v državi. Zato moramo požigati. Streljali bomo in se umikali. Nemci nas ne bodo našli in bodo iz maščevalnosti požigali vasi. Po tem bodo vaščani, ki bodo ostali brez strehe sami prišli k nam in mi bomo na ta način postali gospodarji razmer. Tisti, ki nimajo ne hiše, ne zemlje, ne živali, se nam bodo hitro pridružili, ko jim obljubimo veliki rop. Težje bo s tistimi, ki imajo vsaj kakšno posest. Te bomo navezali nase s predavanji, gledališkimi predstavami in drugo propagando. Tako bomo postopoma obredli vse kraje. Vaščan, ki ima polja in živino, delavec, ki prejema plačo in ima kruh, je za nas brez vrednosti. Mi moramo iz njih narediti brezdomce, proletarce. Samo nesrečniki postanejo komunisti. Zato moramo ustvariti nesrečo in množice spraviti v obup. Mi smo smrtni sovražniki vsake blaginje, reda in miru."

Ni komentarjev: