2. september 2014

Znanstveniki začudeni: Arktični led se je povečal!

Znanstveniki začudeni: Arktični led se je povečal!


Narava znova dokazuje, kako zelo je nepredvidljiva. Po letih opozarjanja na taljenje arktičnega ledu Nasini posnetki prikazujejo, kako se je površina zamrznjenega morja ob Aljaski v zadnjih dveh letih pravzaprav zelo povečala.

V zadnjem desetletju je bilo veliko slišati o taljenju arktičnega ledu. Znastveniki so pričeli na vse hujše posledice globalnega segrevanja opozarjati že pred 30 leti, v zadnih letih pa se je pojavila celo bojazen, da bi lahko severni tečaj ostal povsem brez ledu. A narava znova dokazuje, kako kljub vsem sodobnim inštrumentom za človeka ostaja nepredvidljiva. Nasini posnetki namreč prikazujejo, kako se je površina zamrznjenega morja ob Aljaski v zadnjih dveh letih pravzaprav zelo povečala.

Arktika

(Foto: Reuters)



Čeprav je Albert Arnold Gore mlajši leta 2007 za svojo knjigo in film o nevarnostih globalnega segrevanja, kjer je med drugim ugotovil, da lahko v sedmih letih arktični led popolnoma izgine, prejel Nobelovo nagrado za mir, se njegova napoved očitno ni uresničila. Ravno nasprotno, sedem let kasneje so se ledene površine severnega pola v zadnjih dveh letih povečale za več kot 40 odstotkov.

Ugotovitve znanstvenikov, ki izhajajo iz posnetih fotografij Nasinih satelitov, kažejo, da je v dveh letih led prekril območje veliko 1,7 milijona kvadratnih kilometrov, kar je 43-odstotni porast. Znanstvenike so še bolj presenetili podatki danskega inšituta za meteorologijo. Ta namreč ocenjuje, da se je količina ledu povečala celo za 63 odstotkov, oziroma z 2,7 na 4,4 kvadratnega kilometra.

Satelitski posnetki kažejo, da ne gre le za širjenje ledene ploskve, pač pa tudi za debelenje ledu. "Led je vse bolj debel, s tem pa tudi bolj odporen na prihajajoče taljenje," je za Dailymail dejal profesor Andrew Shepherd z britanske fakultete za okolje. "Očitno je neobičajno hladno leto 2013 v nekaterih deli sveta pripomoglo k širitvi ledu," je pojasnil.

A neobičajna sprememba strokovnjakov ni pomirila. "Ni mi všeč, ko slišim za vrnitev ledenikov," pravi Ed Hawkins, strokovnjak za raziskovanje ledenikov. Pojasnjuje, da do pojava ni prišlo le zaradi globalnega segrevanja, pač pa zaradi številnih drugih dejavnikov, kot je na primer tudi temperatura oceanov. "Vse to so naravni procesi, ki so ciklične narave," pravi in dodaja, da se bo Zemlja pravzaprav počasi pričela ohlajati in ne segrevati. Kot pravi, je potrebno upoštevati dejstvo, da se omenjene velike količine ledu tvorijo pravzaprav ob robovih ledenikov oziroma ledenih plošč, v sami sredini pa se gostota ledu zmanjšuje. Strokovnjaki ob tem upajo, da bodo kmalu ugotovili, če je to prvi znak, da se nam obeta hitro hlajenje oceanov in s tem tudi prihod nove ledene dobe.

Vir: http://webcache.googleusercontent.com/
P.S.: Ta članek je bil objavljen na spletnem portalu 24ur.com, vendar so ga tam odstranili.

Ni komentarjev: